KUNST EN TRAUMA
Kunst als hulp bij het verwerken van emotionele en mentale processen.Het loslaten van moeilijke ervaringen staan centraal.
Creatieve, non-verbale en beeldende technieken kunnen krachtige middelen zijn om emotionele en mentale processen te verkennen, vooral in relatie tot trauma. Door middel van o.a. schilderen en boetseren kunnen deelnemers hun gevoelens uitdrukken op manieren die soms moeilijk in woorden te vangen zijn.
Een aantal technieken die kunnen helpen bij het uitdrukken van gevoelens en het verwerken van trauma:
1. Schilderen met kleuren .Deelnemers worden gevraagd om kleuren te kiezen die hun huidige emoties weergeven. Vervolgens vragen een abstract schilderij maken dat deze kleuren weerspiegelt. Dit kan helpen om gevoelens te visualiseren zonder woorden.
2. Klei boetseren: Deelnemers worden gevraagd met klei werken om niet alleen vormen te creëren die hun emoties uitdrukken, maar ook om de textuur en het gevoel van de klei te gebruiken als een manier om spanning of verdriet los te laten.
3. Collage maken: Tijdschriften, foto's en andere materialen worden gebruikt om een collage te maken die een verhaal vertelt dat moeilijk in woorden te vatten is. Dit kan helpen bij het verkennen van identiteits- en traumastukken.
4. Schrijven met inkt of krassen op doek: Deelnemers vraag ik hun gedachten en gevoelens op een ongecontroleerde manier uitschrijven of krassen op een doek met inkt of verf. Dit kan helpen om gevoelens vrij te laten stromen zonder na te denken over structuur of spelling.
5.Fotografie: Deelnemers vraag ik om foto's te maken of mee te nemen van wat hen aanspreekt, of wat hen verdrietig maakt. Dit kan hen helpen om hun omgeving en gevoelens op een andere manier te bekijken.
Als je specifieke vragen hebt over technieken, laat het me gerust weten! Ik kan je helpen met ideeën, voorbeelden of suggesties.
Een combinatie van 1 tot 5 en mogelijk andere is in overleg mogelijk.
Cursusduur en kosten op aanvraag
Locatie : Atelier in Meerlo of op locatie